fbpx

Dimmen op kleurtemperatuur: Dim to Warm & Tunable White

LEDNLUX in Sterck Magazine
LEDNLUX & JAGA in Sterck Magazine nr. 29
maart 20, 2019
Productiemedewerker
Dynamische Productiemedewerker
januari 16, 2020

Dimmen op kleurtemperatuur: Dim to Warm & Tunable White

Tunable White & Dim to Warm

Tunable White & Dim to Warm

Het volledige assortiment  LEDNLUX-ledstrips zijn allemaal dimbaar op lichtsterkte. Enkel de LNL-LUMIFLEX-2835-168 DTW & de LNL-LUMIFLEX-2835-140 TUNABLE WHITE doen het nét even anders. Deze ledstrips zijn dimbaar op kleurtemperatuur.

Dim-to-Warm

Naast het ecologisch aspect staat LED-verlichting ook voor sfeer en kwaliteit. Dankzij een hoge CRI, een hoge lumenoutput & de compatibiliteit met een dimmer zijn de LEDNLUX-ledstrips erg gewild in de markt.

Het dimmen van een ledstrip is al jaren ingeburgerd in elke ruimte. (nieuwsgierig naar de soorten dimmers? klik hier). Toch stijgt de vraag naar een ledstrip die intens is bij 100%, maar gezellig warm is bij lage output. 

Daar is net waar de LNL-LUMIFLEX-2835-168 DTW het verschil maakt..

Dankzij het DTW-principe is het mogelijk om een kleurtemperatuur te verkrijgen tussen de 1900K en 3000K. Door middel van een PWM-dimmer wordt de kleurtemperatuur van de ledstrip gewijzigd.

Verschillende termen DTW: Dim To Warm, Ambient Dimming, Warm Dim.

Dim To Warm

Tunable white

Tunable white daarentegen zorgt ervoor dat de kleur gewijzigd kan worden van 2700K naar 6000K. door middel van een PWM dimmer.

Het doel van deze kleurwijziging is volledig gecentraliseerd op ‘de mens en zijn functioneren’.

De witte kleur heeft effect op het lichaam en het concentratievermogen van de mensen in die bepaalde ruimte.

Bijvoorbeeld:

‘Vroeg (en op het einde) van de dag wordt er geopteerd voor een kleur neigend naar 2700K omdat het aangenaam en gezellig aanvoelt. In de loop van de dag wordt de kleur naar het wit verschoven. Dit wordt ook ‘Human Centric Lighting’ genoemd.

Zelfs in zorgcentra wordt er geëxperimenteerd met de kleurtemperatuur om zo het dagritme te imiteren. Dit wordt o.a. daglichsturing genoemdTunable white