Kantoorverlichting

In de evoluerende kantooromgeving van vandaag spelen digitale schermen een essentiële rol bij de visuele verwerking van informatie. Het belang van de juiste verlichting wordt hierdoor des te crucialer. Onze hoogwaardige verlichtingsoplossingen bieden niet alleen een esthetisch aspect, maar dragen ook bij aan het welzijn en de prestaties van uw personeel. Onderzoek bevestigt dat doordachte verlichting aantoonbaar de productiviteit en motivatie verhoogt.


Laat ons nu het onderscheid maken tussen de twee essentiële onderverdelingen binnen de kantoorverlichting: plafondverlichting en pendelverlichting.Plafondverlichting:

Overkoepelende visuele perceptie als rode draad
Wat betreft functionaliteit, zijn plafondarmaturen primair gericht op het bieden van algemene verlichting. Ze dienen als de hoofdbron van licht in een kamer, waardoor een overzichtelijke en goed verlichte omgeving ontstaat. Deze armaturen passen zich aan verschillende interieurstijlen aan en zijn verkrijgbaar in uiteenlopende ontwerpen, variërend van strak en modern tot meer traditioneel of decoratief.

De keuze van de lichtbron is flexibel, wat betekent dat plafondarmaturen kunnen worden uitgerust met diverse soorten lampen, waaronder de energiezuinige en duurzame LED-lampen. Dit draagt niet alleen bij aan de efficiëntie van de verlichting, maar ook aan lagere energiekosten en een langere levensduur van de armatuur.

In de context van toepassingen vinden plafondarmaturen hun plaats in diverse ruimtes, waaronder woonkamers, slaapkamers, keukens en kantoren. De veelzijdigheid van deze armaturen maakt ze geschikt voor verschillende omgevingen waar algemene verlichting essentieel is voor een functionele en comfortabele leef- of werkomgeving.

Of het nu gaat om het benadrukken van eenvoudige elegantie of het toevoegen van een decoratief element aan het interieur, plafondarmaturen blijven een populaire keuze voor hun vermogen om vorm en functie op een harmonieuze manier te combineren. Vanwege hun veelzijdigheid en brede toepassingsmogelijkheden blijven plafondarmaturen een centrale rol spelen in het creëren van de gewenste atmosfeer in diverse binnenruimtes.
Pendelverlichting: 

Creëer een nieuwe dimensie in de ruimte
Pendelverlichting, in de wereld van binnenverlichting, biedt een unieke en doelgerichte benadering voor het verlichten van specifieke ruimtes. In tegenstelling tot plafondarmaturen, worden pendelarmaturen vanaf het plafond opgehangen, waardoor ze de mogelijkheid hebben om gericht licht te bieden op specifieke gebieden.

De montagemethode van pendelarmaturen maakt het mogelijk om de hoogte aan te passen, waardoor ze geschikt zijn voor zowel hoge als lage plafonds. Dit geeft een aanpasbare dimensie aan de verlichting, waardoor de focus op bepaalde plekken in de ruimte kan worden gelegd. 

Wat betreft functionaliteit zijn pendelarmaturen vaak ontworpen met het oog op accentverlichting. Ze kunnen boven eettafels, werkplekken of specifieke zones worden geplaatst om een gerichte lichtbron te bieden. Hierdoor dienen ze niet alleen als functionele verlichting, maar dragen ze ook bij aan de esthetiek van de ruimte.

Pendelarmaturen zijn beschikbaar in een breed scala aan ontwerpen, met veel aandacht voor esthetiek. Ze fungeren niet alleen als verlichtingsbron, maar voegen ook een decoratief element toe aan de ruimte. Deze variatie in ontwerp maakt het mogelijk om een pendelarmatuur te kiezen die past bij de stijl en sfeer die men wil creëren.

De lichtbronnen van pendelarmaturen kunnen net als bij plafondarmaturen diverse types omvatten, zoals LED-lampen, wat bijdraagt aan energiezuinigheid en duurzaamheid. Deze armaturen blijven evolueren met moderne lichttechnologieën om aan de steeds veranderende eisen van interieurontwerpen te voldoen.
Hoe maakt u de juiste keuze?


Bij het selecteren van verlichting zijn er verschillende cruciale overwegingen:

1. Aantal Lux 
De keuze van het juiste aantal Lux in de werkplek draagt bij aan minder vermoeidheid en beperkt concentratieverlies. Een gemiddeld taakoppervlak vereist ongeveer 500 Lux met een spreidingswaarde van 0,6.

2. De kwantiteit
De kwantiteit van armaturen wordt bepaald door de hoogte en het gebruik van de ruimte. Efficiëntie staat voorop: minder armaturen voor hoge ruimtes met beperkte functionaliteit, meer armaturen voor lage ruimtes met precisiewerk.

3. De UGR (Unified Glare Factor)
UGR, of de verblindingsfactor, is van essentieel belang. Een lagere UGR-waarde betekent minder lichthinder. We analyseren de plaatsing en richting van armaturen om verblinding te voorkomen en een optimale spreiding te garanderen.

4. De gelijkmatigheid
Het uitstralingspatroon per armatuur moet zich overlappen, zodat er een volledige lichtspreiding is over het gehele taakoppervlak. Schaduwvlekken zijn contraproductief voor de werksfeer.


Ontdek vandaag nog hoe onze professionele verlichtingsoplossingen uw kantooromgeving kunnen transformeren en de productiviteit van uw team kunnen optimaliseren. Neem contact op voor een op maat gemaakt advies dat aansluit op uw unieke behoeften.
Installateur in de kijker
LEDNLUX® CERTIFIED PARTNERS