Kantoorverlichting
Aandachtspunten

Kantoren zijn meer en meer uitgerust met digitale schermen waar men informatie visueel verwerkt. Door deze schermen is de juiste verlichting des te belangrijker. Goede verlichting op de werkplek  zorgt ervoor dat personeel zich thuis voelt, gelukkiger is én zich gezond voelt. Studies tonen aan dat de juiste verlichting voor een verhoging van productiviteit en motivatie zorgt.

Eerst maken we onderscheid tussen 
plafondverlichting & pendelverlichting.

 

Plafondverlichting

Er moet rekening gehouden worden met minstens drie aspecten:

‘Visuele perceptie, emotionele effecten en biologische gevolgen’.

 Aangezien de eerste visuele perceptie wordt bereikt door verlichting, moeten plafondarmaturen gekozen worden volgens de look-en-feel van de ruimte.

 

Pendelverlichting

Pendelverlichting zijn de ideale oplossing voor kantoren met hogere plafonds. Pendelarmaturen creëren een andere dimensie aan de ruimte door directe, indirecte of een combinatie als lichtoplossing. Deze verlichting wordt gependeld boven de werkplek. Boven een individueel bureau of in één lijn boven een rij burelen.

 

Op welke aspecten maak je jouw keuze?

 

 1. Aantal Lux
  De keuze van het juiste aantal Lux in een werkplek zorgt ervoor dat de werknemers minder snel moe worden & concentratieverlies beperkt wordt. Het taakoppervlak moet gemiddeld 500Lux zijn met een spreidingswaarde van 0,6.

 2. Kwantiteit 
  De kwantiteit wordt bepaald door de hoogte van de ruimte en het nut van de ruimte. 

  Is de ruimte hoog maar dient hier enkel een emmer geplaatst te worden? Dan kom je met minder armaturen toe.

  Is een ruimte laag maar dient hier precisiewerk gedaan te worden op groot taakoppervlak? Dan wordt er vaak gekozen voor een lager vermogen en meer armaturen.

 3. UGR
  UGR = Verblindingsfactor. Ook dit is een belangrijke factor in de keuze van een verlichtingsarmatuur. Deze waarde geeft aan in welke mate armaturen en hun werking in de ruimte lichthinder veroorzaken vanuit ooghoogte en kijkrichting van de gebruiker. Hoe lager de waarde, hoe minder lichthinder.

  UGR=Verblindingsfactor, deze term wordt nogal wijd geinterpreteerd.

  Wat betekend de Unified Glare Factor precies?
  Deze waarde geeft aan in welke mate armaturen en hun werking in de ruimte lichthinder veroorzaken vanuit een bepaalde kijkhoek van de gebruiker. Hoe lager de waarde hoe beter.

  De UGR waarde van een ruimte is een realistischere waarde in de praktijk omdat er hier gekeken wordt waar en in welke richting (lengte of dwarsrichting) een armatuur geplaatst wordt om verblinding te voorkomen en toch een optimale spreiding te garanderen.

 4. Gelijkmatigheid

  Het uitstralingspatroon per armatuur moet zich overlappen zodat er een complete lichtspreiding is over het complete taakoppervlak. Schaduwvlekken in ruimtes zijn nefast voor de werksfeer.