FAQ

De antwoorden op al je vragen vind je hier

 

Algemeen

Wat is LED?

Led, oftewel light emitting diode, zijn lichtgevende diodes. Een diode is een elektronisch component van een paar millimeter groot. Uit deze diode komt er enorm veel licht uit als er stroom doorheen geleid wordt. Ze zijn gekend door de efficiëntie en dat er geen onnodig energieverlies geleden wordt.


Hoe sluit ik een lamp aan?

Vooreerst is het belangrijk om een basiskennis elektriciteit te hebben.
Bruine of zwarte draad = lijn of fasedraad
Blauw = min of nul draad

Geel/groen = aarding / PE


Hoe controleer ik of er spanning staat op de draden wanneer ik een lamp aansluit?

De makkelijkste manier is met een spanningszoeker. Controleer bij de bruine of zwarte draad als het lampje van de spanningszoeker gaat branden.


Toepassingen

Hoe een ruimte optimaal verlichten?

Om zeker te zijn van zo weinig mogelijk schaduwvlekken heb je een lichtplan nodig. Dit plan houdt rekening met de kenmerken van de ruimte zoals de hoogte en het lichtinval. Een optimale lichtverdeling wordt gecreëerd en ontstaat naast functioneel licht de sfeer die je wenst. Hierdoor gaat jouw ruimte leven en krijg je een aangenaam gevoel. Dit doen we intern, zodat jij perfect weet op welke lichtopbrengst je kunt rekenen.


Waarop let je bij kantoorverlichting?

Er moet rekening gehouden worden met minstens drie aspecten:
‘Visuele perceptie, emotionele effecten en biologische gevolgen’. Aangezien de eerste visuele perceptie wordt bereikt door verlichting, moeten plafondarmaturen gekozen worden volgens de look-en-feel van de ruimte.
Benieuwd naar meer? We schreven een blog hierover.


Kan verlichting ervoor zorgen dat je meer verkoopt?

Zeker weten! De juiste verlichting op de juiste plaats zorgt ervoor dat een bedrijf de eindklant meeneemt in een verhaal. Want licht is emotie. Denk aan de retailsector. De klant is op zoek naar kwaliteitsvolle producten, heldere kleuren en duidelijkheid. Daarom is een hoge CRI waarde belangrijk in deze sector. Ook in de FMCG is verlichting belangrijk, want een rode tomaat moet ook écht rood ogen.


Praktische verlichting in de keuken

In de keuken is het belangrijk dat je goede en duidelijke verlichting hebt zonder dat het verblindend is. Ook de positie van de verlichting is erg belangrijk. Niets zo storend als schaduwvlekken op jouw werkblad. Je wilt dan ook echt niet in jouw eigen licht staan. Laat je bijstaan door een expert, zo heb jij een optimale lichtverdeling in jouw leefkeuken.


Welke armaturen mogen in de badkamer geplaatst worden?

Het installeren van verlichting in de badkamer is aan een aantal regels verbonden om ervoor te zorgen dat er goed met elektriciteit wordt omgegaan. Het allerbelangrijkste in de badkamer is het IP-label. Een IP-label staat voor de beschermingsgraad. In de badkamer kan het vochtig worden waardoor de armaturen een IP44 of IP65-label moeten hebben. Hoe hoger de IP-normering, des te beter is het armatuur bestendig tegen vocht.


Welke armaturen worden gebruikt voor de slaapkamer?

Verlichting in de slaapkamer is specifiek. De slaapkamer lijkt een van de minst belangrijke kamers inzake verlichting, maar niets is minder waar. Deze ruimte wordt niet alleen gebruikt om te slapen maar ook om te lezen, tv te kijken, privacy te bieden en sfeer te maken. De juiste verlichting zorgt voor het huiselijke karakter en kan een kamer echt gezellig maken. Dim-to-warm wordt vaak gebruikt in een slaapkamer omdat deze ledstrip gedimd kan worden om een warmere sfeer te creëren.


Waarop let je wanneer je led inbouwt in een architecturaal- of interieurelement

Let er op dat de leds voldoende ruimte moeten hebben om te koelen. Zo behoud je de lange levensduur en zorg je ervoor dat er geen overspanning komt. De bedrading moet ook toegankelijk zijn om in te grijpen in geval van schade of herstelling. Vraag advies bij twijfel.


Wat zijn de voordelen van led ten opzichte van neon in reclame?

Vroeger werd er veel gebruik gemaakt van neon, nu zie je daar ook de opkomst van led. Dat is niet voor niets. LED verbruikt veel minder energie en levert dezelfde lichtopbrengst door minder warmte te produceren. Ook in gebruik is LED interessanter. LED biedt een veel bredere reeks producten met een veel breder kleurenpalet aan op een veilige manier. Neon maakt gebruik van breekbare glazen buizen waardoor mensen schade kunnen berokkenen.Op wat let je als je Led kiest voor musea en kunst?

De verlichting in musea en kunstgalerijen is erg belangrijk. Je wilt dat de kunstwerken er uit springen en dat de bezoeker kan wegdromen bij de interpretatie op doek. De CRI (kleurweergave) en kleurtemperatuur (CCT).


Kunnen LED's helpen de prestaties in klaslokalen te verbeteren?

Zeker en vast! LED heeft de mogelijkheid om de oplossingen te leveren die de kleurtemperatuur van de dag nabootsen. Dit verbeterd de concentratie en de alertheid in de klaslokalen. Ochtendvermoeidheid wordt aangepakt op deze manier, een fenomeen wat vaak bij jongeren wordt aangetroffen. Denk aan dim-to-warm en tunable white.

LED dimmen

Wat is dali-sturing?

Dali oftewel Digital Addressable Lighting Interface is een sturing die wordt gebruikt voor verlichting. In een DALI-protocol communiceren meerdere componenten met elkaar. Een DALI-verlichtingsnetwerk bestaat uit een controller met één of meerdere verlichtingscomponenten. DALI zorgt voor de controle van het licht. Het wordt gebruikt om armaturen te groeperen of af te zonderen. Deze instellingen kunnen ook onthouden worden. Hierdoor kun je in elke ruimte verschillende mogelijkheden creëren. Schakelen en dimmen worden via een besturingslijn uitgevoerd. Deze is mogelijk bij een vijfdraadsbekabeling.


Wat is triac-dimmen?

Oftewel fase afsnijding is een traditionele manier om verlichting te dimmen. Dimmen door fase aansnijding zorgt ervoor dat de opgaande spanning van 230V wordt afgeknepen. De fase aansnijding driver kan rechtstreeks aangesloten worden op oude aansluitingen.


Wat is 1/10V-dimmen?

Een 0-10V dimmingprotocol is een dimmingstechniek. Bij een 1-10V dimtechniek wordt er een signaal tussen 1V en 10V gegeven. 10V staat voor het maximum terwijl 1V staat voor 10%. Bij deze techniek kun je dus tot 10% dimmen.


Wat is dimmen op casambi? 

Casambi is een eenvoudig te bedienen dimmingssysteem. Casambi is een technologie dat wordt toegepast in speciale dimmers en slimme verlichting. Door een bluetooth-trigger kan de verlichting gedimd worden via de telefoon of tablet.  


Als ik mijn lampen dim, bespaar ik dan ook stroom?

Verlichting dimmen heeft functioneel nut en zorgt voor sfeer. Maar zeker ook voor uw portefeuille. Wanneer u verlichting dimt wordt de capaciteit niet volledig benut. Met als gevolg dat er minder wattages worden verbruikt. 


LED drivers

 Wat zijn de verschillende types van driver?

Onze armaturen worden aangestuurd door drivers met een constante stroomsterkte (uitgedrukt in milliampère) of een constante spanning (uitgedrukt in V).

Constante stroomdrivers zorgen ervoor dat de stroomsterkte constant is en variëren de spanning naargelang de belasting van het armatuur.

Constante spanningdrivers vereisen constante spanning en belasting van LED. Deze wordt parallel toegevoegd aan de uitgang van de driver tot de maximale uitgangsstroom is bereikt.


Wanneer is welk type driver vereist?

Het is erg belangrijk wanneer je welk type driver gebruikt omdat het één niet combineerbaar is met het ander. Het type LED-product wordt aangegeven in miliampère (mA) of volt (V). Producten die aangeduid worden in mA worden gebruikt met een constante stroomdriver. De producten die aangeduid worden in V worden gebruikt met een constante spanningdriver.


Wat zijn de voordelen van 24 V-LED’s ten opzichte van 12 V-LED's?

LED’s worden aangestuurd door 24V-drivers en laten langere afstanden toe tussen lichtbron en driver dan 12V. 12V-LED’s zijn geschikt voor toepassingen waar lage lichtsterkten vereist zijn.

Is het waar dat sommige LED's direct kunnen worden aangesloten op de netspanning?

Verschillende LED-producten worden geleverd met ingebouwde drivers en kunnen hierdoor rechtstreeks op netspanning worden aangesloten.


Welke voorzorgsmaatregelen moeten genomen worden bij het monteren van LED-drivers?

Drivers moeten gemonteerd worden in een geventileerde ruimte. De driver moet toegankelijk zijn voor algemene onderhoudsdoeleinden. Denk ook aan de IP-classificatie van de driver om de plaats te bepalen.


LED armaturen en houders

 Hoe bepalend is de kleur van een armatuur?

De kleur van het armatuur bepaalt de sfeer van de ruimte. Door te kiezen voor RAL9005, RAL9010, RAL9016 of een kleur naar keuze zorg jij voor de meest persoonlijke toetsen in het interieur. 


Wordt Led heet?

Led wordt niet erg warm. Een LED lamp bijna het maximum omgezet in energie. Vele studies geven aan dat er maar 10% wordt omgezet in warmte. Terwijl bij de gloeilamp deze verhouding 90% warmte is. Daarom is LED ook efficiënter. LED wordt maximum handwarm, je kunt het dus nog aanraken zonder te verbranden. 


Lenzen vs. Reflector

Een lens of een reflector heeft hetzelfde doel. Ze worden voor een lichtbron geplaatst om de lichtuitstraling te manipuleren. Een lens vind je in verschillende vormen en groottes. Een lens kan precies zeggen hoe smal of hoe breed de uitstraling gaat worden. Een reflector doet het net iets anders. Een reflector weerkaatst het licht waardoor je een andere uitstraling krijgt.


Kan een armatuur verblinding voorkomen?

Ja! Door het gebruik van een diffusor met een interessante UGR-waarde kun je recht in het armatuur kijken. Ook de afstand van de modules tot de diffusor speelt hier een rol.

De diepte van de ledbron bij een inbouwspot heeft hier ook een kritische rol. Hoe dieper de bron hoe kleiner de kans op verblinding is. Met als gevolg dat een armatuur met een interessante UGR altijd een smalle beam heeft. Een toestel van <16 heeft dus nooit een grotere beamangle dan 60°


 Levensduur en lichtopbrengst van LED-verlichting

 Hoe lang gaat Led mee?

De maximale levensduur van een LED lamp is 100.000 branduren. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom LED verlichting zo populair is. Deze branduren kunnen gegarandeerd worden op bepaalde ideale voorwaarde.


Wat is de opbrengst van Led ten opzichte van andere lichtbronnen?

LED gaat 4x langer mee dan conventionele lichtbronnen, dat is algemeen geweten. Dit kun je het best meten door de hoeveelheid licht op een specifiek werkoppervlak (lux). Houd ook rekening met de hoeveelheid licht op de wanden.


 Kleur LED

 Wat betekent RGB?

RGB staat voor Rood, Groen, Blauw. Door een ledstrip te kiezen met deze drievoudige diodes kun je switchen tussen verschillende kleuren. Om wit licht te vormen worden de drie diodes tegelijk gebruikt. Deze is niet zo helder als een echte witte diode.


Wat is het verschil tussen RGB en RGBW?

Een ledstrip met een RGBW-functie heeft nog één extra diode. Een aparte witte diode voor zuiver wit licht. De afstand tussen de diodes is groter waardoor je sneller ‘puntjes ziet’.


Kan je van licht dimmen op basis van de kleur?

Ja dat kan! Door te werken met specifieke ledstrips zoals tunable white en dim to warm kan je dimmen op kleur.


Wat is tunable white?

Tunable white is een verzamelnaam voor verlichtingsproducten waar je op kleurtemperatuur kunt dimmen. De Tunable White dim je van 2700K naar 6000K (van warm wit naar koud wit). De kleur van witte verlichting heeft effect op het lichaam en functioneren van de mens. ’s Morgens geniet met van warmwit, gedurende de dag wordt het licht witter. Dit om de focus te bevorderen. Ook wel ‘Human Centric Lighting’ genoemd.


Wat is dim to warm?

Dim to warm is hetzelfde protocol als tunable white. Er wordt gedimd op basis van kleurtemperatuur en niet op lichtsterkte. Wanneer je kiest voor dim to warm kun je van 3000K naar 1900K dimmen. Van warm wit naar extra warm wit dus. Ga van functioneel naar sfeervol in enkele seconde door de ledstrip dtw.


Vaktermen

  Lumen: De lumen is een maat voor de totale hoeveelheid zichtbaar licht die een lichtbron in alle richtingen uitstraalt. Vaak uitgedrukt in W/m²
Kelvin: De kleurtemperatuur van verlichting is de warmte van het licht. Kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in de eenheid Kelvin (K). Hoe hoger het aantal Kelvin hoe witter het licht is. Ook koudwit genoemd. Hoe lager hoe geler oftewel warmwit genoemd.
Watt: Het wattage van een lamp is de hoeveelheid energie dat de lamp verbruikt.
Volt: Volt of voltage geeft de elektrische spanning aan van een lamp.
Stralingshoek: Een grote stralingshoek duidt op een brede lichtbundel. Een brede lichtbundel wordt gebruikt voor het uitlichten van bureauruimtes, wanden of objecten. Bijvoorbeeld 120°. Een kleine stralingshoek duidt op een smalle lichtbundelzoals 15°, 25° en 45°. Deze worden gebruikt om specifieke objecten uit te lichten zoals een object of een architecturaal hoogstandje.
Verlichtingssterkte: Oftewel de illuminatie is lichtstroom op een oppervlak. Dit wordt aangeduid per lux of lm/m².
COB/ SDCM: Dit zijn types led-chips. COB staat voor Chip On Board. Deze staan dicht bij elkaar gepositioneerd en geven een mooie weergave van lichtpuntjes. SMD staat voor Surface Mounted Device. De leds zijn op een printplaat gesoldeerd. De afstand tussen de leds varieert per ledstrip.
Energie-efficiëntieklasse: Dit geeft de energieprestaties weer.
CRI (Color Rendering Index): oftewel kleurweergave-index geeft aan hoe écht de kleuren zijn. Hoe hoger het getal, hoe meest correct de kleuren zijn. Daglicht heeft het maximum, dat is 100. CRI wordt uitgedrukt in RA. Kleurtemperatuur en lichtkleur: De kleurtemperatuur oftewel CCT wordt uitgedrukt in K (Kelvin). Hoe lager dit getal, hoe geler het licht. Hoe hoger het getal hoe witter het licht.
Levensduur: De levensduur wordt vaak aangeduid in LxBy bijvoorbeeld L80B10 bij 50.000 branduren. Dat betekent dat maximum 10% van de toestellen (B-getal) terugvallen bij minder dan 80% van de lichtstroom (L-getal) bij 50.000 branduren.
LED: LED is een onderdeel van elektronica dat licht uitstraalt als er stroom doorheen gaat.
Lichtrendement: De lichtstroom gedeeld door het opgenomen (elektrisch) vermogen van de lichtbron. Uitgedrukt in lm/W.
Lichtstroom: Lichtstroom is een lichttechnische grootheid die uitgestraalde hoeveelheid licht per tijdseenheid aangeeft.
Veiligheidsklasse: Is een klasse die aangeeft in welke omstandigheden deze gebruikt mogen worden.